Kaip Kūrenti Židinį?

Židinys – tai yra ne tik išskirtinė interjero detalė, kuri sukuria jaukumą, bet ir papildomas šilumos šaltinis jūsų namuose. Jei norite, kad židinys tarnautų ilgai ir efektyviai atliktų savo funkciją, turite žinoti, kaip teisingai jį kūrenti ir prižiūrėti. Tik pastovi židinio priežiūra ir teisingas kūrenimas gali užtikrinti kokybišką ir efektyvų kūrenimo procesą. Jei svarstote apie židinio įrengimą namuose arba jį jau turite, tada turėtumėte pirmiausia pasidomėti apie jo priežiūrą, kaip valyti ir kūrenti, kokias malkas rinktis ir pan. Kuo žinosite daugiau, tuo labiau galėsite užtikrinti, kad jūsų židinys maksimaliai atliktų savo funkcijas. Taigi, pateikiame jums keletą aspektų, kaip teisingai prižiūrėti ir kūrenti židinį, kurie padės šį procesą padaryti sklandžiu ir paprastu.

Teisinga židinio priežiūra ir kūrenimas:

  • Reguliariai valykite:

Jei židinį naudojate pirmą kartą, jo valyti nereikia, tačiau turite žinoti, kad prieš kiekvieną židinio naudojimą būtina jį išvalyti. Jei židinys buvo naudojamas anksčiau, pašalinkite pelenų ir suodžių perteklių, o tam naudokite metalinį kibirą, kad išvengtumėte atsitiktinio gaisro pavojaus. Bent kartą per metus kaminą turi išvalyti licencijuotas specialistas. Jei manote, kad jūsų židinys yra užsikimšęs, nekurkite ugnies tol, kol jo dar kartą neapžiūrėsite.

  • Atidarykite sklendę:

Prieš kuriant židinį, pirmiausia turite atidaryti oro reguliatorių arba sklendę, kad oras galėtų tekėti per kaminą. Jei nežinote, ar ji atidaryta, ar uždaryta, galite tai patikrinti naudodami laikraštį. Prieš kiekvieną židinio užkūrimą laikykite susuktą ir uždegtą laikraščio lapą židinyje ir stebėkite, kaip juda vėjas. Jei dūmai juda aukštyn per židinį, dūmtraukis yra atidarytas, o jei dūmai patenka į patalpą, dūmtraukis gali būti uždarytas arba užsikimšęs.

  • Pasirinkite tinkamas malkas:

Renkantis tinkamą kurą savo židiniui, svarbu prisiminti, kad negalima kūrenti židinio spauda, kuri yra skirta išmesti. Pavyzdžiui, židinio kūrenti negalima žurnalais, nes jie turi blizgiu sluoksniu padengtus lapus, taip pat knygomis ir kartonu, nes jis savo sudėtyje turi daug cheminių medžiagų. Židinį geriausia kūrenti lapuočių medžių malkomis arba iš jų pagamintais briketais. Tam puikiai tinka ąžuolo, uosio, klevo, skroblo mediena, tačiau skirtingų medžių mediena dega skirtingai. Kietos medienos, pvz., ąžuolo, klevo, skroblo, malkos dega ramia ir aukšta liepsna, o tuo tarpu minkštos medienos, pvz., uosio, malkos gali sukelti kibirkščių. Be to, nors dauguma mano, kad beržo mediena taip pat yra puikiai tinkama kūrenti židinį, turite žinoti, kad degdamas beržas palieka daug suodžių. Dėl šios priežasties kūrenant beržu reikia dažniau valyti židinį ir kaminą.

  • Sudėkite malkas:

Kad židinys degtų ilgiau, sluoksniuokite malkas į krūvą nuo didžiausios apačioje iki mažiausios viršuje. Tai leidžia ugniai tolygiai plisti ir degti ilgiau, todėl nereikia pakartotinai uždegti. Laikraščius susmulkinkite į mažas juosteles ir sluoksniuokite ant malkų krūvos. Naudodami likusias malkos smulkias dalis ant krūvos viršaus pastatykite piramidės formą kaip ugnies pradžios tašką. Tai padeda malkoms greičiau užsidegti ir užtikrina švaresnį bei ilgesnį degimą.

  • Uždekite ugnį:

Kai malkos yra sudėtos, naudodami degtuką ar žiebtuvėlį, uždekite laikraštį, kad ugnis užsidegtų ir išplistų ant didesnių malkų ir sukurtų tolygią liepsną. Prireikus sureguliuokite sklendę arba oro reguliatorių, kad liepsna būtų mažesnė. Kuo didesnės yra malkos, tuo ilgiau degs ugnis židinyje. Jei planuojate ilgesniam laikui palikti ugnį be priežiūros, geriau sudėkite mažesnę malkų krūvą, kad ji greičiau sudegtų.